Starcruise Libra 4D3N Penang – Phuket – Krabi – Penang

Starcruise Libra 4D3N Penang – Phuket – Krabi – Penang

Hai, this post untuk berkongsi pengalaman dan tips saya kepada sesiapa yang mempunyai plan untuk merasai percutian atas kapal Starcruise Libra 4D3N Penang -Phuket – Krabi – Penang. Harap ianya membantu ?


Star Cruise Libra

Embarkation and Disembarkation? :
Embarkation untuk 4D3N Penang -Phuket-Krabi – Penang adalah setiap hari Ahad di Swettenham Pier, Penang International Cruise Terminal (PICT). Ship check-in bermula pukul 1.00pm. *Be early kalau tak nak tertinggal kapal sbb last boarding pukul 3.30pm.! Disembarkation pada hari rabu pukul 12.00pm di port yang sama.

Pilihan Cabins :
Ada banyak jenis pilihan cabins, antaranya Inside stateroom, oceanview cabin, deluxe oceanview, suites, etc.

untuk percutian ni sy pilih inside stateroom (no window) sbb ni pilihan cabin yang paling murah berbanding cabin2 lain dan cabin ni boleh memuatkan 2/3 orang. Just nice. Sebab most of time akan berada di luar cabin menikmati pemandangan dan angin laut ataupun sibuk meng-explore setiap on board facilities and entertainment.

Our cabin (inside stateroom). *More light actually tp lupa nak on. Heee

 

Budget:

Kalau bercuti, budget is important! untuk percutian starcruise , budget is based on your choices of preferable cabin categories and the prices might be varies based on promotion, destination and season (low/mid/peak season).
Kalau nak beli tiket, korang kena survey2 dekat page starcruise atau mana2 page travel agent yang offer pakej cruise. Mcm kitorang dah beli tiket masa MATTA fair 2017. Below is the breakdown package that we got.?

Rm1089/person (low season)

Include – 3 nights accomodation ( inside stateroom)
– meals (4x meals on board)
– port charges
-tour phuket and krabi

Not include – gratuity fee rm150/person. (Gratuity fee kena bayar on board before check out.)
– Lunch at krabi
– Any entertainment and drinks that chargeable on board
– Survenior and own expenses at phuket and krabi

Klau nk dpt tiket murah korang kena la rajin2 survey atau serbu next MATTA fair. heee

Access Card :
Semasa check in each passenger akan diberi access card with your name on the card. While your passport akan diserahkan kpd crew kapal sehingga hari terakhir cruise. So Access card ni sgt penting ye! Kena swap setiap kali leave or enter the ship and also setiap kali waktu makan, for verification and safety purpose. Kalau takut tercicir access card ni, pakai la lanyard..

Access card. You may keep this access card as survenior after the cruise. ?

Facilities and Activities :
Ada mcm2 facilities , entertainment and activities on board. Boleh refer daily bulletin ‘Star Navigator’ to get update setiap on board entertainment, activities and importance notes.
Antara facilities yg ada – restaurants, gymnasium and KTV (deck 10), swimming pool, jacuzzi and bars (deck 9), jogging track and basketball court (deck 6), Salon and spa (deck 4), Resorts world at the sea * haaa.paham2 lah kan tempat ape ni ye..hehe dan banyakkkkk lagi… So jangan risau kalau bosan. ?
Wifi facility on board ada disediakan with charge..atau boleh roaming bila dah smpai dkt thailand nnt. Itu pun line mcm ada takde je,biasa lah atas laut…..huhu

Basketball court (deck 6)

Pool deck

 

Sundeck Deck 10

 

Sundeck deck 10

Titanic kah? ?

 

First time dpt tengok sunset secantik cmni. ?SubhanaAllah

 

Night view pool deck

Meals ?:
Ada 4x meals onboard setiap hari based on a full day itineraries. (Breakfast/Lunch/Dinner/Supper).
Passengers bebas untuk pilih nak makan di mana2 restaurants onboard with different cuisines, such as Japanese, Chinese, Southeast Asian cuisines, etc. Halal restaurant ada dekat Spice and Blue Lagoon restaurant (deck 10). Tp most of the time ktorg makan buffet di mariner buffet (deck 9). Makanan dia mmg 5 stars .! Sebab tu berat aku pun naik 2 kg.! ? Huhu
Malam terakhir atas Starcruise libra ada Gala Dinner. Kena buat reservation on board and this is based on first come first served basis because of the limited seated..

Breakfast kat mariner buffet (deck 9)

Shore Exercusion? :
Bg yg ambil pakej starcruise yg tak include tour phuket and krabi, dekat on board pun ada tawarkan pakej tour di Phuket and krabi. Of course its chargeable. Results cheap lasix show no hazardous effect of in pregnancy Tp kalau nak berjalan sendiri pun boleh sebab di port nnt ada byk teksi/tuk tuk yg menunggu.
Tapi diingatkan ye…sesiapa yg nak round phuket and krabi sampai puas, better naik flight je dan menginap kat sana. Sbb bila naik starcruise ni, time sgt limited and a bit rushing. kena patuhi diorg punye boarding ship time kalau tak nak tertinggal kapal.

Phuket, Thailand

 

Chalong temple

 

Promthep cape

 

Promthep cape

 

Akhirnya, banana pancake di Ao Nang Beach, Krabi?

 

Mascot star cruise.. ?

***********************************************

Itinerary ?
Day 1 (Sunday) –
1.00pm ship check in di Swettenham Pier Penang. Boarding je terus ada afternoon snack dkt mariner buffet.
5.00pm Departure. At the same time ada safety drill (attendance is compulsory)
6.00pm Welcoming dance and bbq dinner at pool deck.??
7.30 pm tengok sunset dekat deck 10. ?
Malam2 ada mcm2 entertainment mcm magic show, tayangan blockbuster movie, etc. Dont miss it.! Refer star navigator bulletin.
11.30pm supper
Day 2 (Monday) –
7.30 am sunrise and breakfast dkt mariner buffet.
Pagi2 pun ada mcm2 activities and entertainment. refer star navigator buletin.
12.00pm tiba di port phuket. Have lunch before disembarkation. Lunch pkul11.00am pun dah ada.
For Phuket tour, kitorg pegi Cashew nut factory, honey Bee farm, chalong temple, promthep cape, patong beach and jungceylon shopping mall.
Please be remind all passenger must back on board not later that 11.59pm ship’s time. Departure from phuket on 1.00am..
Kalau on board awal boleh la dinner and supper on board. Jimat duit..
Day 3 (Tuesday) –
7.30 am sunrise and breakfast dkt mariner buffet .
Different from phuket, Nak ke krabi, kapal akan berhenti di tengah2 laut. Tendering boat to krabi will start early 10.30am. Due to limited capacity of boat, kena collect tendering sticker dkt reception counter (first come first served basis)
For krabi tour kitorg pegi Ao Nang beach shopping & lunch, Tiger cave temple and last sekali mud crab scupture.! Xsempat snorkeling pun…huhu
Time free and easy kat krabi mmg sgt limited sbb last tender boat from shore going back to ship is at 5.30pm ship’s time! Perjalanan atas tender boat dalam 30mins.
6.30 pm Gala dinner! antabuse Code dress : smart casual.
Malam tu boleh la berjimba2, last night kan..haha.ada farewell party cocktail, entertainment and late supper dkt pool deck.??
Day 4 (Wednesday) –
7.30 am sunrise and breakfast dkt mariner buffet.
Huwaaa last day dahhhh!!!??
Before disembarkation, ada check out procedure and bill settlement that have to follow. Dah settle2 bill, pastu dh boleh collect passport.
12.00 pm arrival at Penang and check out. Bye2!! ??

End of the trip. Nak share bnyak gmbr lg tp limited

 

THE END

important notes 

*This itinerary applicable to 4D3N Penang-phuket – Krabi- Penang ONLY. Others Packages might offer different price and itinerary.

* Bagi yg meragui status ‘kebersihan’ on board restaurant, korg boleh amik pakej pelayaran Islamik. Kebetulan masa kitorang pegi ni sekali dgn program pelayaran islamik. Ada Hafiz Hamidun tau. Hahah..so nmpk la ramai muka2 Muslim dan tidak diragui ‘kebersihan’ nya.

* unfortunately masa ktorg pegi (end of july) cuaca di laut andaman was not good. Bergoyang sikit kapal. Cuaca dkt phuket and krabi pun not really good. Angin kuat dan hujan. red flag dkt pantai. Huhu ?

* ship’s time is malaysia time. ? Please be remind DO NOT rely on smart phones that are set to automatic time zone. Time thailand kan lewat sejam..

* last but not least, Kalau nak beli tiket, korang survey2 la dekat page starcruise atau mana2 page travel agent yang offer pakej cruise. Compare mana2 yg patut. (Some of dah include port charges and tour phuket and krabi, some of not). Choose wisely. 

kalau panjang umur, ada jodoh, nak pegi dengan suami pulak. Naik starcruise virgo ke, gemini ke, aquarius ke..Eh hee Amin ya rabal alamin ?

 

 

Credit: https://www.facebook.com/niszscha

You might also like …

2 thoughts on “Starcruise Libra 4D3N Penang – Phuket – Krabi – Penang