Road Trip To Hatyai

Cheq kongsikan pulak cara2 nak ke Thailand by Road (bawak kereta sendiri).. Senang jaa… Xsusah pon… Cuma maybe kekok skit la masa first time nak masuk..

First sekali kena make sure yang segala dokumen nih ada yee..

1)Β Passport / Border Pass

Nih kompem la paling penting sekali sebab nak cross border kan.. Make sure validity lebih dari 6 Bulan.. Mcm aku ngan bini aku ari tu ok pakai passport.. Cuma adik aku n sepupu aku nih haa.. Passport mati plak… Kna la kejar pagi2 p UTC Loq Staq sana tu buat border pass.. Border pass nih plak hanya untuk yang warga Malaysia yang alamat di dalam IC tu berdekatan dengan sempadan.. Contoh Kedah, Perlis, Perak dan Kelantan… Orang selangoq maap laa.. Buat la passport.. Kih3…

2)Β Geran Kereta / Roadtax

Yang nih pon penting.. Nak senang, bawak geran original.. Xde geran ori? xyh rsau… bleh ja amik geran photocopy.. Tapi kena la dapat kan cop pengesahan di Balai Polis.. Cari Balai Polis berhampiran sempadan seeloknya.. Geran ni penting time pemeriksaan Kastam lepas dh cop passport di Immigration Thailand.. Kna make sure geran tu atas nama kita.. Tally dengan nama dalam passport..
Aku bwk geran ori ja senang.. Pasai last time aku bwk photocopy tu bnyk la pulak soalan polis kt balai tu.. hahaha…

Cm mana kalau kes kereta sewa.. Sama gak procedure dia.. Cuma ada tambahan.. Mintak owner kreta buatkan satu surat kebenaran dalam bahasa Inggeris untuk bawak kenderaan masuk siam.. Hat nih ampa leh Google ja Format dia.. Simple jaa…

Geran.. Passport (Merah) Border Pass (Biru)

3)Β Thai Insurance / 3rd Party Insurance

Yang nih nak kata wajib pon aku xsure.. Pasai nih bukan lah first time aku bwk myvi aku nih masuk siam… Benda nih xprnh pon diminta oleh Kastam Thai… Cuma tu la.. orang kata beringat lahh sebelum terjadi… Untuk insurance yang basic harga dia RM18 ja.. itu pon hanya cover nyawa mangsa yang kta langgar sahaja.. kereta xcover.. Nak lagi selamat ada ja jual insurance tambahan.. tapi mahal la skit.. nak jimat bawak la kreta kita kt sana abis berhemah… Sekali kna langgar even bukan salah kita diorang memang xkn ngaku.. Jwb nya kna paw kaw2 laa.. Haha.. InshaAllah xdak apa2.. Slow n steady ja.. keh3

Insurance nih boleh dibeli di kedai2 yang berhampiran dengan sempadan.. Tunjuk roadtax je.. Dkt Caltex RnR Gurun pon ada… Bleh trus amik white card..

Tu ja dokumen yang diperlukan… Senang ja kn..

Next.. Drive laa… Keh3


Entering Thailand

Ada dua pintu yang popular nak masuk Thailand nih… Satu Pdg Besar (Perlis).. Satu lagi Bukit Kayu Hitam (Kedah)

Nak adventure amik la Bkt Kayu Hitam.. Sni crowded sikit… Ramai yang pilih pintu nih sebab dia dekat skit nak ke Hatyai nih… Tapi kalau xnk crowded masuk la ikut pintu Pdg Besaq sana tuh… So our trip pilih pintu Pdg Besaq.. Sbb bertolak pon dah pukui 2 lebih.. Buat border pass punya pasai.. Tp aku xkisah pon pasai yang happening dkt Hatyai start pukui 4ptg (3ptg waktu Thai).. So xdak la kitorang kalut2… Slow n steady jaa..

Dah settle beli insurance semua dkt dpn arked pdg besaq tu.. Kami terus ke ICQ Padang Besar.. Dekat sini mudah ja.. Xpyh trun pon.. Just hulur ja passport dekat counter Imigresen Malaysia.. Xsampai 5 minit trus settle.. Dah lepas pintu keluar Malaysia.. So straight jaa.. Ikut ja laluan tu sampai nampak pintu Masuk Immigration Thailand… Sampai dkt stu pon straight jaa… Cari la parking lps dari pintu Immigration Thai.. Then jgn la trus masuk plak… Cop passport dlu.. Sat lagi jadi PATI kt Thai naya oiii…

Nak cop passport nih pon ada gak tips nya… First sekali NEVER EVER P DEKAT ULAT!!!

Haha.. yg nih dia charge RM1 laa kalau kna… Adik aku kna.. Aku xdan nak pnggil.. Xpa la.. rugi RM1 jaa.. First sekali p trus dekat Immigration Thai tu… Kalau ada org beratur mintak izin elok2 ckp kta nk potong kejap amik form ja.. cakap cm nih dekat Imigresen Thai tuh

“Sawadikapp.. Form Please”

Dia akan bagi Form mcm nih
Ni la form nya

So isi semua detail kta kt stu.. Malas nak tulis baru p cari Ulat2 sruh depa isi kan.. Hahaha… Tu yg adik aku kna.. Xpa la.. dia first time masuk.. xtau.. Make sure setiap sorang amik satu.. n amik sendiri ya.. aku nk amik ntuk 4 orang kna maki ngan Imigresen Thai tuh.. hahaha.. “One by One come” katanya.. bukan main lagi jerkah aku… Haha.. Tp aku buat tebal jaa muka.. Lantakkkk..

So isi dua2 nahh.. Arrival n Departure..

Dah isi terus ke kaunter Imigresen Thai tuh… Sebelum tuh… Selit RM 1 dalam passport siap2.. Aku pon xtau laa pasai apa… Mmg adat depa la kot… Kalau xselit siap mintak tu.. Hahaha.. Bagi ja laa.. Bagi mudah… Then imigresen akan cop dekat passport n dia akan amik arrival card tuh.. Departure card tu plak dia akan selit balik dalam passport kta.. Make sure jgn hilang.. Kad tu Wajib serah balik masa nak keluar dari Thai..

So dah siap cop passport semua.. Suruh ja ahli2 rombongan kta tnggu dkt kereta.. Next kta sebagai owner kereta plak kna p settlekn dekat Kastam Thai.. Alhamdulillah… Kerajaan Thai dah mudahkan sistem Kastam dia.. Hanya hand over geran n passport sahaja.. Semua nya dia akan key ini kan.. Jawab ja segala soalan yang dia tanya.. Xtnya bnyk pon.. What colour your car?? Where you want to go?? How long?? Layan jaa…

Dah siap dia akan bagi satu slip (Lupa gak nak snap).. SLIP NIH JANGAN HILANG!!

Slip nih pon kna serah balik masa nak keluaq… Hilang kna denda.. Xpulang kn kna bayaq sehari 100Bhat..

So dah siapp… Anda sudah berada di Thailand secara Sah… Pandu lah dengan berhemah… So straight jaa… Akan jumpa satu pekan kecik lepas Sadao.. Beli la Sim kad untuk waze kt sana.. Roaming data seriusly rugi… Xrugi pon beli sim kad Thailand.. Internet 4G.. Unlimited plak tuh… Bayangkan la laju mana… Make sure time nak beli tuh bawak passport.. So aku beli la Tourist Sim.. Harga 399 Bhat jaa.. Laju mcm Unifi.. hahaha…

Dah beli terus ja drive… Xyh on waze lagi… Jimat bateri… Highway dia nak ke Hatyai nih straight ja.. Amik Highway no 4… Staright sampai jumpa satu Flyover besar… Baru on waze.. Stu laa start nya Bandar Hatyai…

Pandu la secara berhemah mcm cheq nih.. Keh3

Simple kan?? Selamat Mencuba

Sekitar HatyaiΒ 

ASEAN Bridge, Floating Market

Lps Floating Market kitorang singgah shopping sini

Dapat parking btui2 dpn Asean Night Bazaar… Kih3.. Bukti penting nih…

Kitorang makan kt sini Sebelum balik Kedah

P/S Kalau nak p sehari ja ingat… Border tutup pkui 11.. Lmbat tidoq hotel la kt Danok… Haha.. Balik kitorang keluar pintu Bkt Kayu Hitam/Sadao

Tq.. Semoga bermanfaat..

 

Credit:Β nadzrin91.blogspot.com

You might also like …