Bercuti di Cameron Highlands

1. KASUT

Haa dilarang yaa pakai high heels dan seangkatan dengan nya. Haha Bukan tak bagi tapi kurang sesuai.
Sebab bentuk muka bumi di sini majoriti nya adalah berbukit bukau. Kita akan banyak jalan kaki mendaki
dan berjalan di atas tanah. Jadi lebih sesuai untuk pakai kasut sukan, sneakers atau sandal yang tahan lasak.

2. HOTEL.

Hotel memang banyak di pekan Tanah Rata dan juga Brinchang. View nya adalah pekan dan juga jalan raya.
Yang ini boleh sewa bilik rate serendah RM 90 bukan cuti sekolah. Cuti sekolah semua benda harga akan naik.
Kami pilih untuk ambil apartment ada 2 bilik di Tanah Rata. View dia bukit insyaAllah sejuk. Jauh dari pekan.
Alhamdulillah apartment tu ada ruangan dapur, meja makan, ruang tamu, balkoni, bilik tidur utama ada balkoni dan bilik air. Luar ada 1 lagi bilik air.
Memang selesa. Sangat sesuai untuk family. Harga nya RM 150.
Cuma waktu cuti umum, jumaat sabtu ahad akan ada pasar malam betul betul depan apartment ni.
Pasar malam cameron highlands. prescribed buy cipro inflammation of the bladder So mungkin akan sesak sikit saja. Penghuni hotel still boleh masuk parking ke dalam.
Hotel semua boleh search di Agoda, Booking , Trivago and so on.

 

3. MAKAN.

Makanan berat nak cari kedai betul betul melayu islam banyak di Taman Sedia, Tanah Rata.
Tempat lain agak sukar. Unless korang boleh masuk mamak sebab saya tak makan mamak. Heee.
Cuma dekat tengah tengah gerak di Kea Farm ada satu kedai makan makcik Esah tak silap nama nya.
Masakan panas ada jual dekat situ. Harga standard RM 6. Makan takde la mahal sangat dekat sana.

 

4. PERJALANAN.

Untuk naik ke Cameron boleh naik dari Tapah dan juga Simpang pulai.
Jalan Tapah agak sempit dan bengkang bengkok. Tapi Alhamdulillah saya cuma loya sikit saja.
Kalau dari pantai timur boleh masuk ikut jalan yang ada lah haha.
Sebelum naik, elakkan perut terlalu penuh atau terlalu kosong. Relax relax gitu je.

 

5. WAKTU SESUAI UNTUK KE CAMERON.

Haaa ini subjektif. Kalau korang tak kisah orang ramai boleh pergi waktu cuti sekolah.
Memang meriah dan off course jalan raya sesak sedikit.
Kalau nak kan privacy pilih waktu bukan cuti sekolah. dapoxetine reviews Lebih tenang. Orang still ada tapi tak ramai macam cuti sekolah.
Cuma kalau hari biasa elakkan pergi pada hari Rabu sebab banyak tempat dan strawberry farm akan tutup waktu hari Rabu.
Budget untuk ke cameron sebenarnya tak lah terlalu mahal.
Ada sesetengah tempat saja yang masuk berbayar contoh macam time tunnel, MARDI & Lavender Farm.
Harga paling mahal RM 10. So ada pilihan nak masuk ke tak
Jadi, cameron ni bagi saya antara percutian yang best untuk family kawan kawan. Saya percaya mesti ramai dah pernah naik kan.
Ini semua berdasarkan pengalaman saya. Terima kasih sudi baca komen dan share.
Semoga dapat membantu and enjoy your holiday at Cameron Highlands
Boleh la tengok tengok tempat Aurora berlakon

refΒ https://www.facebook.com/nurfadhilah.abdrani

Image may contain: sky, tree and outdoor

 

You might also like …